Η ιστορία πίσω από το διάσημο Άγαλμα της Ελευθερίας


how-well-do-you-know-the-statue-of-liberty

Το άγαλμα της ελευθερίας είναι το σήμα κατατεθέν και σύμβολο των Η.Π.Α και της Νέας Υόρκης, τοποθετημένο στο Liberty Island. Το άγαλμα απεικονίζει την Ελευθερία ως γυναικεία μορφή, να κρατά στο υψωμένο δεξί της χέρι πυρσό και στο αριστερό μια πλάκα στην οποία αναγράφεται η ημερομηνία «4 Ιουλίου 1776», η ημέρα ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως πως το άγαλμα της ελευθερίας έχει γαλλική καταγωγή, αφού δημιουργήθηκε ως σύμβολο των δεσμών φιλίας μεταξύ της Γαλλίας και της Αμερικής.

Ο εμπνευστής του αγάλματος ήταν ο ιστορικός Εντουάρ ντε Λαμπουλέ, ενώ για το έργο δούλεψαν ο Φρεντερίκ Μπαρτολντί, έμπειρος γλύπτης, και ο διάσημος Γκυστάβ Άιφελ, δημιουργός του Πύργου του Άιφελ.

Head_of_the_Statue_of_Liberty_on_display_in_a_park_in_ParisΤο κεφάλι του αγάλματος στη διεθνή έκθεση του Παρισιού το 1878.
Φωτογρφία από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.

Η κατασκευή του αγάλματος άρχισε το 1874 και διήρκησε πάνω από 10 χρόνια. Όταν τελείωσε η κατασκευή του το άγαλμα αποσυναρμολογήθηκε σε 350 κομμάτια και μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ το 1885, ενώ εγκαινιάστηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1886.

Το άγαλμα ζυγίζει 228,456 τόνους και το ύψος του, χωρίς τη βάση, είναι 46,5 μέτρα, ενώ με τη βάση είναι 93. Στο εσωτερικό του, 168 σκαλιά επιτρέπουν την άνοδο στο κεφάλι, όπου υπάρχουν 25 παράθυρα, και άλλα 58 στο χέρι, που κρατάει τον πυρσό, ο οποίος το 1986 καλύφθηκε με λεπτά φύλλα χρυσού 24 καρατίων.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s